Litvanya Vizesi

Litvanya vizesi, Litvanya Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen tüm vatandaşlar için alınması gereken bir vize türüdür. Litvanya Cumhuriyeti de Schengen bölgesine üye olduğundan Litvanya vizesi Schengen vizesiyle aynı koşullara sahip olmaktadır. Bu vize türünü alması gereken kişiler umuma mahsus yani bordo pasaportu olan kimseler olmaktadır.

Umuma mahsus bordo pasaportu olan kimseler pasaportlarında geçerli Schengen vizesine sahip değilse kısa süreli seyahatlerinde bu vize başvurmalıdır. Bu kısa süreli süreç 90 gün olarak belirlenmektedir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kimseler hususi, diplomatik veya hizmet pasaportuna sahip ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde Litvanya vizesi başvurusunda bulunmak zorunda olmaktadırlar.

Litvanya Vize Başvurusu

90 günü aşmayan Litvanya vize başvurusu için Litvanya Büyükelçiliği, Litvanya Konsolosluğu veya Litvanya konsolosluğunun yetkilendirdiği vize merkezleri ile başvuru yapabildikleri gibi yine Litvanya konsolosluğunun yetkilendirdiği turizm- seyahat acenteleri ile de başvuruyu tamamlayan bilmektedirler. Ancak uzun süreli seyahatler için olan vize işlemleri sadece Litvanya Konsolosluğu ve Litvanya Büyükelçiliği ile yapılabilmektedir.

Litvanya Vizesinden Muaf

Litvanya vizesinden muaf olan kimseler hizmet yani gri pasaportu, hususi yani yeşil pasaportu ve diplomatik yani siyah veya kırmızı pasaportu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün aşmayan seyahatleri gerçekleştiren kişiler olmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi umuma mahsus yani bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu ülkeye giriş yapmak için Litvanya vizesi almak zorundadırlar.

Litvanya Schengen Vizesi Ne Olmaktadır

Litvanya Schengen vizesi ne olmaktadır sorusu Litvanya Cumhuriyeti içerisinde seyahat edecek kimseler için önem arz etmektedir. Litvanya Schengen vizesi, Schengen bölgesinde bulunan bir ülke olduğundan alınması gereken vize türüdür. Bu vize sayesinde kişiler seyahatlerini Litvanya’dan başlatmak şartıyla diğer Schengen ülkelerini de ziyaret edebilmektedirler.

Bu vize seyahat edilecek Schengen üyesi ülkede kişiye 90 gün boyunca kalma izni vermektedir. Ancak bu vize ilk defa başvuran kimselere kısa süreli vize örneğin bir hafta gibi bir süre verilmektedir ve bu süre sonraki seyahatlere bağlı olarak kademeli bir şekilde arttırılarak 90 güne ulaştırılmaktadır. Fakat seyahat türünün ticari faaliyet gibi durumlar sebebiyle olması v bu faaliyetin belgelenebilir olması ilk başvuru durumunda dahi verilen seyahat süresini artırılabilir kılmaktadır.

Schengen vizesi; Fransa, Hollanda, Norveç, Yunanistan, Danimarka, İspanya, İsveç, Estonya, Finlandiya Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Almanya, Malta Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İzlanda, İtalya ve İsviçre’de geçerliliği bulunan bir vize çeşididir.

Litvanya Vize Randevusu

Litvanya Cumhuriyeti’ne seyahat edecek kimseler Litvanya vize randevusu nasıl alınır sorusuna cevap aramaktadır. Litvanya konsolosluk ve Litvanya Büyükelçiliği başvuruları birebir kabul etmediğinden ülke kısa süreyle seyahat edecek kimseler vize başvurularını bu kurumlar tarafından yetkilendirilmiş yerlere yapmaktadırlar. Uzun süreli seyahat edecek kimseler Litvanya Konsolosluğu ya da Litvanya Büyükelçiliği üzerinden doğrudan vize başvurusu yapabildiğinden bu başvuru öncesinde konu dostluğu arayarak kesin bilgi almaları daha doğru olacaktır.

Litvanya Vizesi Ücretleri 

Litvanya vizesi ücretleri genel olarak Schengen bölgesinde bulunduğundan diğer Schengen bölgesi üyesi ülkelerle benzerlik göstermektedir ancak vize süresine ve vize türüne göre değişiklik gösteren bu ücretleri kesin olarak söylemek mümkün değildir. Bu konuda hizmet veren vize merkezlerinden tüm başvuru koşullarınızı göstererek daha doğru ve ayrıntılı bilgi alabilmeniz mümkündür.

Litvanya Vize Başvurusu Süresi

Litvanya vize başvurusu süresi koşullara bağlı olarak değişiklik göstermektedir başvuru yaptığınız acentenin çalışma şekli ve prensibi bu konuda önem arz etmektedir. Veyahut da konsolosluğun veya büyükelçiliğin vize başvuruları durumunda yoğunluğu süreci uzatmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti içerisinde tüm başvurular Litvanya Ankara Büyükelçiliği’ne yönlendirildiğini den bu süreç en az 10 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Ancak büyükelçiliğin veya konsolosluğun resmî tatillerde olması ya da olağanüstü durumlarda kapalı olması gibi durumlarda süreç daha da uzayabilmektedir. Böyle durumların yaşanmaması veya seyahat planınızın aksamaması için seyahat tarihinizden en az bir ay önce başvuru yapmanız önerilmektedir.

Litvanya Konsolosluğu Biyometri İşlemi

2014 yılında alından karardan sonra Litvanya Konsolosluğu biyometri işlemi vize başvurularında istenilen bir durum haline gelmiştir. Litvanya Cumhuriyeti seyahati için vize başvurusunda bulunan kimseler işleminin hızlı sonuçlanması için Litvanya Konsolosluğu veya Litvanya Büyükelçiliğine giderek Visa Information System yani vize bilgi sistemi ile parmak izi taraması yaptırmak zorundadırlar.

Bu işlem ilk olarak 2011 yılı içerisinde Afrika’da uygulanmış olsa da günümüzde Yunanistan, Avusturya Fransa, Almanya, Danimarka, İtalya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Finlandiya, Belçika, İspanya, Slovakya, Polonya, Portekiz, İzlanda, Lüksemburg, Malta, Slovenya, Norveç ve Macaristan gibi birçok ülkede kullanılmaktadır.

Ancak bazı kimseler bu parmak izi verme işleminden muaf tutulmaktadır. Muaf tutulan bu kimseler arasında;

  • Krallar ve birinci derece yakınları
  • 12 yaşından küçük çocuklar
  • Ülke ya da hükümet liderleri
  • Ulusal yönetim üyeleri ve eşleri
  • Ülkeler arası resmi organizasyonlara davet edilen kimseler
  • Fiziki problemi olan kimseler yer almaktadır. Ancak fiziki problemi arasında 10 parmaktan daha azından parmak izi alınabilen kimseler de parmak izi alınabilen tüm parmakların izi alınmaktadır. Parmak izi alınması engelli geçici olan kimseler de bu engel ortadan kalktıktan sonra parmak izi alımı işlemi yapılmaktadır.

Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek kimseler tıbbi rapor ibrazında bulunmaları gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvuruları olumsuz sonuçlanabilir. Parmak izi işlemi bulunduğundan dolayı vize başvurusunda bulunan kişiler bu işlemler esnasında parmaklarında hasar, kesik ya da kına gibi süs amacıyla bulunan tüm durumlardan arınmış olmalıdır. Bu işlem gizlilik yasası çerçevesinde bulunarak yapıldığından herhangi bir sorun yaratmamaktadır.

Litvanya Vize Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Litvanya vize başvurularında dikkat edilmesi gereken hususlar vize başvurularının reddedilmesine ve işlemlerin süresinin hızlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu hususlar;

  • Kullanılacak olan kişiye ait pasaportta vizenin işlenmesi için en az 2 sayfa boş yer olması gerekmektedir. Aksi durumda pasaportun yenilenmesi isteyeceğinden vize süresi uzayabilmektedir. Yeterli yere sahip olmayan kimselerin vize başvurusundan önce pasaportlarını yenilemeleri önerilir.
  • Vize başvurusu yapacak kimseler vize sürelerinin aksamaması için Türkiye ve Litvanya konsolosluğunun resmî tatillerini dikkate alarak başvuru randevu sürelerini talep etmelidir. Bu resmî tatiller arasında Şeker Bayramı, Noel, Kurban Bayramı, Paskalya, yılbaşı gibi özel günler bulunmaktadır.
  • 18 yaşından küçük yani reşit olmayan kişiler vize başvuruları yapılırken ebeveynleri veyahut da yasal vasileri ile başvuru yapmalıdırlar. Ebeveynlerin gelemediği durumlarda noter tasdikli belge ile muvafakatname verdikleri kimseler ile başvuru yapabilirler.
  • Vize başvuru sırasında Litvanya Konsolosluğu mülakata çağırabilecek dinden başvuru yapılan yere yakın konumlarda bulunmak önem arz etmektedir.
  • Diğer ülkelerin vize başvurularında olduğu gibi vize işlemlerinde kullanılacak pasaport 10 yıldan eski olmamalı, yıpranmamış olmalı ve üzerindeki bilgiler eksiksiz, uyumlu olmalıdır.
  • Litvanya seyahatinin bitiminden 6 ay sonrasına kadar geçerliliğini korumayan pasaportlar kabul görmemektedir. Bundan dolayı eğer pasaportunuz seyahatinizden 6 ay sonrasına kadar geçerliliğini koruyorsa vize başvurusundan önce yenilemelisiniz.

 

Yukarıdaki koşulları sağladığınız ve istenen evrakları uygun eksiksiz bir biçimde tamamladığınız durumlarda sorun yaşama ihtimaliniz azalmaktadır. Yine de sorunsuz bir süreci uzman kimselerle tamamlamak için Vize İşlem danışma merkezinden yardım almanız önerilmektedir.