Letonya Vizesi

blank

Letonya vizesi almak isteyen kimseler için 2 farklı yoldan olmaktadır. Bu vizeyi doğrudan büyükelçilik ile veya başvuru merkezlerinden alabilmeniz mümkündür. Her 2 başvuru çeşidinde de randevu alınması gerektiği unutulmamalıdır. Başvuru dosyanızda eksik olmaması ve randevu alabilmek durumlarında sorun yaşamamanız için yetkili kişilerin bulunduğu vize merkezleri sayesinde destek olacak ülke temsilcilerine ulaşabilirsiniz.

Letonya ülkesi Schengen bölgesinde bulunan ülkelerden biri olduğu için bu ülkeye giriş Schengen vizesi ile olmaktadır. Letonya Schengen vizesi ise içinde çeşitli kategoriler bulunan vize türlerinden biridir. Letonya vizesine başvuru bu vize içerisinde bulunan kategoriler doğrultusunda değerlendirilmektedir.

Letonya Vizesi Randevusu

Bundan dolayı Letonya vizesi randevusu alırken bu kategoriler içerisinde yer alan evrakları hazırlayarak dosyanızı teslim etmeniz gerekmektedir. Tıpkı diğer vizeler de olduğu gibi seyahat sebebinizi e bağlı olarak ticari, turistik, oku, aile- arkadaş ziyareti veya transit vize gibi türlere göre gerekli evrakları hazırlamanız ve ulaştırmanız beklenmektedir.

Letonya Vizesi Başvurusu

Letonya vizesi başvurusu yaparken başvuru dosyasını hazırladıktan sonra randevu almanız gerekmektedir. Bu randevular başvuru merkezinden alınmaktadır. Randevu saatinizi aldıktan daha sonra vize ücretini ödemeniz gerekmektedir. Vize başvuru merkezindeki görevli kimse euro biçiminde ve nakit olarak ödenmesi gereken tutarı hakkında sizi bilgilendirecektir. Bu ödeme sizin hem vize ücretinizi hem de hizmet bedelini karşılamaktadır. Ancak pasaportunuzun elçilik tarafından değerlendirilmesinden sonra pasaportun kurye ile teslim edilmesini istediğiniz takdirde ek ücret ödemeniz gerekmektedir.

Letonya vize başvurusu yaparken ikametgahına göre bölge sınırı olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Bu vize başvurusu türünde bölge sınırlaması bulunmamaktadır. Bundan dolayı başvuru sahipleri istedikleri başvuru merkezine başvurularını üretebilmektedir. Ayrıca Letonya vize başvurusunda 0 ila 5 yaş arasındaki çocuklar için vize ücreti bulunmamaktadır. Avrupa Birliği vatandaşı eşleri olan üçüncü ülke vatandaşları eğer Avrupa Birliği sınırları içerisinde dolaşım haklarını kullanabiliyorlar arsa vize ücretinden de muaf tutulmaktadırlar.

Letonya Vizesi Ücretleri

Letonya vizesi ücretleri tıpkı diğer ülkelere seyahat durumunda olduğunda gibi vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Kalınacak süre veya vize türü ücretler arasında değişiklik olması nedenlerinden biridir. Bundan dolayı Letonya vizesi fiyatları hakkında en doğru bilgi başvuru merkezlerinden başvuru türünüze göre öğrenmeniz mümkün olmaktadır.

Letonya Vizesi Değerlendirilme Süresi

Letonya vizesi değerlendirme süresi, Letonya ya seyahat edecek kimselerin başvuru sonrasında beklediği süreç olmaktadır. Ülkemizde Letonya vizesi başvuruları Ankara’daki büyükelçilikte değerlendirildiğinden ve bu değerlendirme sürecinde başka bir yere gönderilmediğinden süreç 10 iş günü kadar olmaktadır.

Ancak tıpkı diğer vize başvurularında da olduğu gibi herhangi bir eksik evrak bulunması veya ek evrak istenmesi durumunda süreç uzayabileceğinden veyahut da büyükelçiliğin olağan veya olağanüstü durumlardan dolayı kapalı olabileceğinden vize başvurusunun seyahat süresinden en az bir ay öncesinde yapılması önerilmektedir.

Türkiye dışında bir başvuru sürecinde Cezayir, Azerbaycan, Belarus, Afganistan ve Bangladeş gibi ülkeler yabancı ülke vatandaşları için de değerlendirme açmaktadırlar. Ancak bu süreç 3 hafta olarak belirlenmektedir. Daha detaylı bilgiyi vize merkezlerinin ülke temsilcilerinden almanız daha sağlıklı olacaktır.

Letonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Letonya vizesi için gerekli evraklar Letonya ya seyahat edecek kimselerin vize başvurusunda önem arz eden bir konu olmaktadır. Bu evraklar seyahat süresine ve seyahat türüne göre değişiklik gösterebileceği gibi temel olarak bazı belgeleri içermektedir. Bu belgeler arasında;

  • Başvuru formu
  • Pasaport bulunması
  • Biyometrik fotoğraf
  • Konaklama ve ulaşım bilgileri
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Seyahat süresince oluşan giderler
  • Başvuru sahibi kimselerin emekli çalışan reşit olmayan veya iş sahibi olması sürecinde beyan belgeleri olmaktadır.

Online olarak doldurduğunuz ve elektronik imza attığınız başvuru formunu göndermeniz gerekmektedir. Pasaportunuz seyahatinizin gerçekleşeceği süreden en az 3 ay daha fazla geçerlilik tarihine sahip olmalıdır ve pasaportunuzu ilk veriliş tarihinden 10 yıl geçmiş olmaması gerekmektedir. Biyometrik olarak eklediğiniz fotoğraf beyaz fon üzerinde 4 çarpı 5 vesikalık fotoğraf türünde ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.

Eğer herhangi bir akraba veya aile ziyareti değil ise otel rezervasyonunuz ve uçak biletlerinin tarihleri seyahat tarihleriniz ile eşleşiyor olmalıdır. Seyahat süreniz içerisinde Schengen bölgesinde bulunan diğer ülkelere de gidecekseniz o lokasyonlara yine ulaşım ve konaklama belgelerinizi de dosyanıza eklemeniz istenmektedir. Satın alınmış belge zorunluluğu bulunmadığını hatırlatmak isteriz.

Seyahat sağlık sigortasının kişinin acil tıbbi müdahale veya hastanede müdahale, kaza sonucu ölüm veya hastalık durumunda kişinin kendi ülkesine geri dönmesi için nakil masraflarını karşılayan v en az 30.000 Euro teminatlı olan koşullarda olması gerekmektedir. Tüm Schengen ülkelerinde seyahat süresini 15 gün aşan şekilde sağlık sigortası istenmektedir.

Başvuru sahibinin çalışan kimse olması durumunda işveren şirketin antetli kâğıda yazılmış olan izin onayı belgesini eklemesi gerekmektedir. Ayrıca bu belge içerisinde seyahatin gidiş dönüş tarihlerinin de bulunması istenmektedir. İşe giriş belgesinin de istendiği bu durumda bu belge E- devletten alınabilmektedir. Başvuru sahibi kimse şirket sahibi ise şirketinin ticari odası kaydı ve sicil gazetesinin kopyasıyla birlikte vergi levhasını dosyasını eklemesi zorunlu olmaktadır. Yine başvuru sahibi kimse emekli ise emeklilik cüzdanı gibi belgelerini dosyasına eklemelidir. Reşit olmayan kimselerin tek başına veya bir ebeveynleriyle seyahat edeceği durumlarda diğer ebeveynden noter tasdikli bulunan muvaffakatname istenmektedir.

Letonya Vizesi Alma Tüyoları

Letonya ya seyahat edecek kimselerin vize durumunda sorun yaşamamak için merak ettiği bir diğer konu Letonya vizesi alma tüyoları olmaktadır. Genel olarak bakıldığında sağlanması gereken tüm koşullar sağlanıyor ise vize alma durumunda sorun yaşanmamaktadır çok eksik belge bulunmaması veya ek evrak talep edilmemesi gibi süreci hızlandıracak durumlar için bilinmesi gereken bazı hususlar vardır.

Örneğin, biyometrik fotoğraf verilirken pasaportta bulunan diğer fotoğraflarla benzerlik taşıyor olması, fotoğrafın ölçüsünün 35 mm genişlik ve 45 mm yüksekliğe sahip olması, arka fonun beyaz olması, görme gözlüğü dışında bir gözlük takılmaması ve görme gözlüğü kullanan kimselerin camlarının renkli olmaması, yansıma oluşmaması ayrıca fotoğraf sırasında ağzın kapalı halinde mimiksiz bir yüz ile bulunulması önem arz etmektedir.

Yine başvuru yaparken pasaportunuzun yıpranmamış olması sizin lehinize bir durum olacaktır. Çünkü yıpranmış bir pasaporta sahip olduğunuzda ülke sınırlarına girmeye çalışırken görevli memurun sizi geri çevirme hakkı bulunmaktadır. Kısacası seyahat sürecinizi sorunsuz tamamlamak için sadece vize almanız yeterli olmamaktadır. Bundan dolayı pasaportunuzu vize alma süreci öncesinde yenilemeniz önerilmektedir.

Bazı ülkelerde pasaportun geçerlilik süresi seyahat sonrası en az 3 ay gibi görülebilirken Letonya pasaportunuzun geçerlilik süresinin seyahat sonrasında bir yıla kadar olmasını istemektedir. Başvuru yapmadan önce gerekli görülen tüm pasaport yenilemeleri gerçekleştirmeniz sizin seyahat öncesi ve sonrası oluşabilecek tüm engelleri önlemenize yardımcı olacaktır.

Gerekli tüm koşulların doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlanabilmesi için yetkili ve alanında uzman kişilerin yer aldığı Vize İşlem merkezlerinden yardım alarak çok daha hızlı bir sonuç elde edebilirsiniz. Bu sayede sizler için bulunan ülke temsilcileri sizi hem süreç hakkında bilgilendirecek hem de oluşan durumları hızlıca gidermenize yardımcı olacaktır.